„Cudze chwalicie, swego nie znacie…”

1030 731 Los Majkelos

Projekt z zakresu edukacji regionalnej, humanistycznej i wychowawczej

Trasa nr 2 – Wydział Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego w Sosnowcu, Muzeum Nauk o Ziemi UŚ

W grudniu klasa 7a odbyła drugą wycieczkę po najbliższej okolicy. Tym razem uczniowie zwrócili uwagę na bogatą kolekcję muzealną Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.
Muzeum Nauk o Ziemi rozpoczęło swoją działalność w 1994 roku jako Muzeum Ziemi, ale dopiero po roku 2005 uzyskało kształt obecnych profesjonalnych wystaw muzealnych. Zbiory muzealne liczą około 4000 okazów geologicznych, z czego największą część stanowią minerały, skamieniałości oraz skały, a mniejszą część meteoryty, okazy geoarcheologiczne i inne. Zbiory są udostępniane na wystawach stałych (aktualnie 17 wystaw), mających charakter rekonstrukcji paleośrodowiskowych przeszłych okresów geologicznych oraz kolekcji dydaktycznych.
Warto zaznaczyć, że projekt realizowany w roku szkolnym 2023/2024 ma na celu zwrócenie uwagi na historię i bogactwo kultury Zagłębie Dąbrowskiego i okolic Górnego Śląska. Wobec tego „cudze podziwiacie, swego nie dostrzegacie” – zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.

 

Kultura to nie tylko zabytki i rzeczy materialne, to także tradycje i zwyczaje związane z życiem codziennym społeczeństwa. Nie można zapomnieć o dawnej kuchni – jej smakach i zapachach. Zachęcamy wszystkich do gotowania, smakowania i degustowania tego, co nierozerwalnie łączy się z zagłębiowską ziemią,
„Cudze próbujecie, swego nie kosztujecie” – przepis na rozgrzewającą zagłębiowską zalewajkę.

Kuchnia Zagłębia Dąbrowskiego
ZALEWAJKA ZAGŁĘBIOWSKA

• około 1kg kości wędzonej;
• marchew;
• seler;
• korzeń pietruszki;
• 1kg ziemniaków;
• 3 cebule;
• garść grzybów;
• świeży czosnek;
• koperek;
• 500 ml żuru (najlepiej żuru siewierskiego);
• smalec;
• śmietana kremowa;
• sól;
• pieprz;
• biały ser.
Opis przygotowania:
W dużym garnku nastawiamy wywar z wędzonki i warzyw korzeniowych, doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw, odcedzamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do wywaru mięsnego i gotujemy. Na smalcu przesmażamy cebulkę, czosnek i kiełbasę, dodajemy do wywaru wraz z grzybami (wcześniej grzyby myjemy, kroimy w kostkę). Całość gotujemy chwilę, później dodajemy żur, zabielamy śmietaną (możemy dodać łyżkę mąki żytniej do śmietany, wtedy zupa będzie gęstsza oraz bardziej kremowa). Całość musimy zagotować! Pod koniec dodajemy odrobinę świeżego koperku, który nadaje aromatu naszej (albo już Waszej…;)) zalewajce. Zupę podajemy z białym serem, bądź twarogiem.
Smacznego!

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Author

Los Majkelos

All stories by: Los Majkelos