„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – klasa 7a, 7b,7e”

1030 731 Los Majkelos

Projekt z zakresu edukacji regionalnej, humanistycznej i wychowawczej

Trasa nr 4 – Park Bioróżnorodności oraz Centrum Edukacji Ekologicznej – Egzotarium w Sosnowcu W kwietniu klasa 7a wraz z klasą 7b, a także chętnymi uczniami z klasy 7e kontynuowali szkolny projekt „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Była to kolejna wycieczka w tym roku szkolnym po najbliższej okolicy.
Park Bioróżnorodności położony jest w Sosnowcu przy ulicy Kresowej oraz Piłsudskiego. W ramach projektu rewitalizacji przeprowadzone zostały prace związane ze wzbogaceniem bioróżnorodności i ochrony przyrody, skanalizowanie ruchu poprzez modernizację alejek parkowych oraz wykonaniem szlaku przyrodniczo – dydaktycznego. W parku znaleźć można setki roślin, w tym drzewa takie jak: jodła zwyczajna, olsza czarna, buk zwyczajny, lipa drobno i szerokolistna i wiele innych gatunków. Kolekcje roślinne prezentowane w parku w założeniu mają gromadzić i chronić różnorodne gatunki flory.
Centrum Edukacji Ekologicznej – Egzotarium to nowoczesny zrewitalizowany obiekt na miarę XXI wieku. Ścieżka edukacyjna wewnątrz budynku rozpoczyna się na poziomie -1, gdzie odnaleźć można olbrzymie akwaria z rodzimymi gatunkami ryb oraz rybami z całego świata. Zachwyca tu m.in. duch amazoński, pielęgnica szmaragdowa, arowana srebrna czy płaszczki słodkowodne.
W terrariach oraz aquaterrariach można podziwiać gady i owady. Żyją tu m.in. zaskroniec i pająk topik, anakonda zielona, ptaszniki i drzewołazy. Następnie ścieżka edukacyjna prowadzi do palmiarni na poziom parteru. Tutaj głównymi eksponatami są rośliny, ale wśród nich swój azyl odnajdą m.in. legwan zielony, bazyliszek płatkogłowy, boa dusiciel, pyton rombowy, pyton siatkowany, boa tęczowy brazylijski, anolis kubański, kajman okularowy, badylarka pospolita czy tukan wielki.
Całość podzielono na trzy strefy: tropikalną, śródziemnomorską i pustynną. Każda odznacza się inną florą i fauną. Porastają tu nie tylko kwiaty i małe rośliny, ale także różne gatunki drzew i krzewów. Są palmy, bananowce, drzewa oliwne, ale również cała bogata kolekcja kaktusów.

Warto zaznaczyć, że projekt realizowany w roku szkolnym 2023/2024 ma na celu zwrócenie uwagi na historię i bogactwo kultury Zagłębie Dąbrowskiego oraz okolic Górnego Śląska. Wobec tego „cudze podziwiacie, swego nie dostrzegacie” – zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.

 

 

Kultura to nie tylko zabytki i rzeczy materialne, to także tradycje i zwyczaje związane z życiem codziennym społeczeństwa. Nie można zapomnieć o dawnej kuchni – jej smakach i zapachach. Zachęcamy wszystkich do gotowania, smakowania i degustowania tego, co nierozerwalnie łączy się z zagłębiowską ziemią.

„Cudze próbujecie, swego nie kosztujecie” – Rolada zagłębiowska z kluskami żelaznymi
Składniki (na 5 porcij):
Rolada:
• 500 g schabu wieprzowego bez kości
• 100 g świeżych podgrzybków
• 100 g kurek
• 160 g cebuli
• 150 g masła
• 10 ml oleju
• 10 ziarenek jałowca
• 200 ml śmietany 30%
• 50 g mąki pszennej
• 100 g świeżych borowików
• sól, pieprz
Kluski:
• 800 g ziemniaków
• 60 g mąki pszennej
• sól, pieprz
Opis przygotowania:
Rolada:
Mięso opłukać, obsuszyć, usunąć przerosty, podzielić na cztery równe części i rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby opłukać i również pokroić w kostkę. 2/3 masła rozgrzać na patelni i przesmażyć cebulę i grzyby z dodatkiem rozgniecionych ziaren jałowca i odrobiną soli oraz pieprzu. Podsmażone grzyby z cebulą nałożyć na rozbity schab, który wcześniej należy doprawić solą i pieprzem. Zawinąć w formie rolady, związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką. Rolady obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przygotować sos do rolady: borowiki opłukać i pokroić w kostkę , podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i delikatnie gotować aż śmietana zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem. Sos zmiksować. Roladę przed podaniem należy przekroić i polać gorącym sosem. Podawać z kluskami żelaznymi.
Kluski żelazne:
Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i następnie zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Drugą połowę opłukać, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć z wody przez czystą szmatkę i połączyć z gotowanymi ziemniakami. Odciśniętą wodę odstawić na bok, aż powstanie osad, zlać wtedy ostrożnie wodę, a powstały osad dodać do masy razem z mąką pszenną. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wyrobić na jednolitą masę. Uformować okrągłe kluski i ugotować je w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Kluski te możemy podawać same, okraszone tłuszczem, lub jako dodatek do mięs z sosem, np. rolady lub pieczeni huzarskiej. Na Śląsku do kluske dodaje się mąki ziemniaczanej zamiast pszennej.

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Author

Los Majkelos

All stories by: Los Majkelos