16.03.2022 roku mieliśmy okazję uczestniczyć w niezwykłych warsztatach francusko–angielsko-polskich poświęconych kulturze i cywilizacji Francji w IV LO im. Stanisława Staszica w Sosnowcu.
Staszicowscy maturzyści oprowadzili młodszych kolegów po szkole odpowiadając przy okazji na wszystkie pytania dotyczące szkoły.
Pierwszą część warsztatów poprowadzili Zuzanna Ciołczyk i Grzegorz Myga a dotyczyła ciekawostek o Francji – ósmoklasiści dowiedzieli się m.in. o najdłuższej książce na świecie, przesądach związanych z bagietkami, czy dniu żartów (1 kwietnia).
W drugiej części spotkania została przedstawiona prezentacja na temat kuchni francuskiej przygotowana przez Alicję Majcherczyk i Hanię Szczepanik. Była to doskonała możliwość poznania tradycyjnej kuchni kilku regionów kraju, a także dań królujących w każdym z nich. Oczywiście trzeba było również wspomnieć o serach i legendach dotyczących ich powstania. Nie można było też zapomnieć o klasycznych daniach świątecznych i ciekawostkach dotyczących kuchni francuskiej jak np. skąd się wzięły gwiazdki Michelin, kto je przyznaje i za co.
Po prezentacji uczniowie sprawdzili to, co zapamiętali i zanotowali na kartach pracy poprzez udział w Kahoocie.
Ich zaangażowanie zostało nagrodzone drobnym poczęstunkiem. Bon appétit!
Dziękujemy p. Jackowi Augustynowiza wspaniale zorganizowany czas w IV LO.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaNie wyrażam zgodyPolityka prywatności